Τα ρηματικά πρόσωπα είναι παρεπόμενα του ρήματος (και των αντωνυμιών) που συνδέεται με το φαινόμενο της δείξης, χρησιμοποιούνται δηλαδή για να δηλώσουν τον ρόλο του υποκειμένου στη συνομιλία: το α΄ πρόσωπο τον ομιλητή (πομπός), το β΄ πρόσωπο τον συνομιλητή (δέκτης) και το γ΄ πρόσωπο τον μη μετέχοντα στη συνομιλία. Οι λειτουργίες τους αυτές προσδίδουν τις επιμέρους χρήσεις καθενός από αυτά.
α΄ ρηματικό πρόσωπο: [1] Χαρακτηρίζει το οικείο ύφος, προσδίδοντας υφολογική ποικιλία, αμεσότητα και ζωντάνια, στον γραπτό λόγο.
Στον ενικό αριθμό αναφέρεται στον ομιλητή, επιτρέποντάς του [2] να αναφερθεί στον εαυτό του, αυξάνοντας την προσωπική του αξιοπιστία και την πειστικότητα των λόγων του (βλ. Επίκληση στο ήθος του πομπού), [3] να εκφράσει προσωπικές θέσεις, αποκαλύπτοντας τον υποκειμενικό τους χαρακτήρα, [4] να εκφράσει συναισθήματα, δίνοντας βιωματικό και εξομολογητικό τόνο στον λόγο.
Στον πληθυντικό αριθμό αναφέρεται σε δύο ή περισσότερα πρόσωπα στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο ομιλητής. Έτσι, επιτρέπει στον πομπό [2] να τοποθετηθεί σε ένα ευρύτερο σύνολο ατόμων, μειώνοντας την προσωπική του προβολή ή ευθύνη και [3] προσδίδοντας καθολικότητα στα λεγόμενα.
β΄ ρηματικό πρόσωπο: Αναφέρεται στον συνομιλητή ή σε δύο ή περισσότερα πρόσωπα στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο συνομιλητής, όχι όμως και ο ομιλητής. Χαρακτηρίζει το οικείο ύφος, [1] προσδίδοντας υφολογική ποικιλία, αμεσότητα και ζωντάνια, στον γραπτό λόγο. Επιτρέπει στον πομπό [2] να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με το ακροατήριο και να το επηρεάσει συναισθηματικά, [3] να προτρέψει και να συμβουλεύσει το ακροατήριο, [4] να προσδώσει χαρακτήρα γενικά αποδεκτής αλήθειας στις θέσεις του (νόθο β΄ ενικό). Χρησιμοποιείται επίσης [5] για να δηλωθεί σεβασμός απέναντι σε ένα πρόσωπο λόγω της θέσης, της ηλικίας κτλ. (κοινωνική δείξη) και [6] για να τονιστεί η διαφορετική οπτική γωνία ή η διαφορετικότητα του από το ακροατήριό του.
γ΄ ρηματικό πρόσωπο: Αναφέρεται στον μη μετέχοντα (ενικός αριθμός) ή τους μη μετέχοντες (πληθυντικός αριθμός) στην επικοινωνία. [1] Χαρακτηρίζει το ακαδημαϊκό/ επίσημο/ τυπικό ύφος, [3] επιτρέπει στον πομπό να παρουσιάσει τους ισχυρισμούς του ως αντικειμενικούς και ευρύτερα αποδεκτούς για να αυξήσει το κύρος και την πειστικότητα τους, [3] να παρουσιαστεί ως ουδέτερος και αμερόληπτος χωρίς συναισθηματικές εντάσεις.
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
Ζητείται από τους μαθητές:
[1] να εξηγήσουν τη λειτουργία των ρηματικών προσώπων σε ένα κείμενο με κριτήριο την επικοινωνιακή περίσταση (ερμηνευτική άσκηση),
[2] να μεταφέρουν ένα ρήμα σε άλλο πρόσωπο και να εξηγήσουν τις αλλαγές που παρατηρούν (μετασχηματιστική άσκηση).
ΛΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
Στην §2 του κειμένου ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το α΄ πληθυντικό, το α΄ ενικό και το γ΄ ενικό πρόσωπο. Να αιτιολογήσεις τη χρήση καθενός από αυτά τα πρόσωπα.
ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ
[1] Να αιτιολογήσεις τη λειτουργία του β΄ ενικού ρηματικού προσώπου στην §2 και του α΄ πληθυντικού στην §3 του Κειμένου 63.
[2] Ποιο ρηματικό πρόσωπο κυριαρχεί στο Κείμενο 49. Να εξηγήσεις την επιλογή του συγγραφέα, λαμβάνοντας υπόψη τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε το κείμενο.
[3] Ποιο ρηματικό πρόσωπο κυριαρχεί στο Κείμενο 56. Να εξηγήσεις την επιλογή του συγγραφέα, λαμβάνοντας υπόψη τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε το κείμενο.